Există cea mai ușoară facultate?

Se spune că cele mai ușoare facultăți sunt “facultăți de balet”. E ciudat cum se face conexiunea între balet și ușor, nu? Baletul e unul dintre cele mai grele sporturi și clar nu este pentru oricine.

Dar totuși întrebarea dacă există cea mai ușoară facultate e pe limbile multor elevi care vor ajunge să plătească pensiile seniorilor. Și singurul răspuns care se poate da este: DA!

Există. Cea mai ușoară facultate e cea la care nici nu trebuie să te duci. E facultatea unde nici nu trebuie să fii prezent pentru a lua note. E facultatea care îți dă diploma așa ca un bonus. E facultatea la care nici nu trebuie să te înscrii. Înțelegi unde bat, nu?

Dacă cauți ceva care e ușor atunci e clar că nu vei ieși din zona de confort și nici nu vei ajunge foarte departe.Nu îți pierde timpul cu întrebări precum “care e cea mai ușoară facultate?” sau “ce facultati merita facute?” Mai bine te întrebi ce îți place ție să faci și ce facultate crezi că ți-ar putea oferi un context în care să crești.

Totul tine de context. Suma de 2.000 de euro poți să îi faci atât cu mâna (constructii în Franța) cât și cu mintea (Marketing în România). Dacă scopul tău este să faci bani atunci clar nu ai nevoie de o facultate. A fi paznic la oi sau la vaci a devenit o meserie foarte bine plătită (neașteptat, nu?). De ce? Pur și simplu nu se găsesc oameni care să facă așa ceva.

Dar dacă mergi cu setarea că banii sunt doar un efect al muncii tale atunci fă-ți bagajul și mergi la o facultate care să îți ofere contextul cel mai bun pentru ce ti-ar plăcea ție să faci. Nu o face doar pentru diplomă deoarece nimănui nu îi va păsa. Fă-o pentru a capta o informație structurată pe care sa o aplici în voluntariat, intership sau un loc de muncă.

Nu alege o facultate doar așa că vrea mama si tata ci alege ceva care să te împlinească pe tine. Crede-mă că dacă nu alegi tu, nu vei pierde 5 ani de facultate ci vei pierde 10 ani din viața ta. Nu e problemă dacă sinergia între tine și prima alegere cu facultatea nu bate, important e să ai capacitatea să îți dai seama de asta și să pivotezi rapid. Cunosc situații în care după 2 ani de facultate oamenii au renunțat pur și simplu si s-au orientat înspre “chemarea lor”.

Curaj, că e gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *