Limbaj de programare pentru incepatori (Low-Code)
Domeniul IT a ajuns să fie democratizat!
Ce înseamnă asta? Înseamnă că acum nu mai este nevoie să știi să codezi efectiv pentru a putea rezolva problemele software ale companiilor.
Cu ajuotrul platformelor Low code persoanele non-tehnice pot să creeze aplicatii cu componente prestabilite folosind doar sistemul drag-and-drop. Secretul în lucrul cu aceste platforme low code este să poti gândi logic sau structurat (lucru pe care îl dezvolți constant odată ce începi dezvoltarea unei aplicații în astfel de platforme).
Ce este o platformă low-code?
O platformă low-code nu necesită cunoștințe de codare pentru cel care realizează aplicația. Totul se desfășoară într-o interfață user friendly cu multiple module care pot fi selectate si conectate pentru a livra un produs finit. Pentru utilizatorii mai avansați există si posibilitatea de a scrie cod în astfel de platforme.
Să ne imaginăm de exemplu că dorești să îți construiești o casă. Ai la dispoziție varianta de a construi casa din cărămidă sau din materiale prefabricate. Dacă vei decide să construiești casa din cărămidă atunci vei avea posibilități infinite de a o face. Vei putea crea bolte, camere în zig-zag sau orice altă nebunie iți va trece prin minte. Dar îți va lua mai mult timp.
Dar dacă în schimb vei decide să îți construiești casa din prefabricate, atunci posibilitățile mai scad însă timpul va fi de partea ta. Rapididate în secolul vitezei va fi un atuu în acest caz. Plus de asta vei avea și posibilitatea de a folosi cărămizi – dacă te pricepi la asta. Un alt mic avantaj cu construrea de prefabricate este că oricine le poate învătă foarte repede să le folosească, deci nu va fi nevoie de tine constant pentru viitoare modificări.
Avantaje Platforme Low-Code
- Viteză de dezvoltare – Viteza de dezvoltare în realizarea unei aplicatii este net superioară într-o platformă low code decât în mod tradițional. Nu vei mai avea nevoie de asamblare a 100 de cărămizi ci vei avea direct peretele gata construit.
- Managementul de schimbare – În mod indubitabil va fi nevoie la un moment dat de o schimbare, de o îmbunătățire. În scrierea de cod tradițională, fiecare IT-ist are stilul propriu de realizare a codului iar parcurgerea și înțelegerea acelui cod de către un IT-st nou va fi o provocare. În platforma low-code modificarea nu va ține cont de un anume om – ea putând fi realizată chiar și de owner in cazul în care are cunoștințe de bază.
- Agilitate start-end – având reprezentări mai vizuale și nu doar niște linii de cod, clientul final va înțelege mult mai bine despre ce e vorba si va putea veni din timp cu sugestii de îmbunătățire a întregului flow. Modificările vor fi mult mai usoare dacă sunt făcute din timp și nu când e produsul final realizat.
- Eficiență — pe o platformă low-code poate lucra cu mare usurintă un număr mai mare de oameni. Cu opțiuni de lăsare a comentarilor și anumite note, persoana care va continua munca va înțelege mai repede cum trebuie sa continue proiectul. Plus de asta testarea proiectului se poate desfășura mai rapid.
Dezavantaje Platforme Low-Code
- Dependență de platformă – orice aplicație construită într-o platformă low-code este dependentă de acea platformă. Acea aplicație nu va putea rula independent. Migrare ape o altă platformă va fi dificil de realizat dat fiind faptul că datele sunt stocate în cadrul paltformei.
- Particularizările se fac tot prin scriere de cod – Orice modificare specială va trebui realizata tot prin scriere de cod. De cele mai multe ori interfața grafică este una predefinită iar pentru a o putea modifica va fi nevoie de unele cunoștințe de codare.
Concluzie?
Cert este faptul că democratizarea a început și e un trend care va continua. Important este ca tu sa fii acolo. Automatizarea este viitorul și acum ai oportunitatea de a fii acolo.
Dacă ești un student sau un elev cu dorință de creștere continuă, atunci trage un ochi peste ce ția-m pregătit. AICI
Sănătate la iepuri!