Cum să faci un video atractiv Like a PRO

“Diferentiaza-te sau mori” e numele cărții lui Jack Trout. Da, știu că numele pare a fi unul dur și parcă scos din cărțile lui Stephen King însă e chiar realitatea. Dacă nu reușești să te diferențiezi, pur și simplu, nu ai cum să rămâi în mintea cosnumatorului. Într-o lume în care opțiunile sunt cu nemiluita, e greu să îl contrazici pe tovarășul Jack.

Posibilitățiile de diferențiere sunt nenumărate iar modul în care le aplici va face diferența între un un număr mare de vânzări și un număr mai puțin mare de vânzări, ca să nu zic zero/null/cero/ nul/noll/kore/neoni/zeru vânzări.

Așa că diferentiază-te de competiție prin realizarea unui video care chiar să ofere valoare!

Cum să începi

  1. Stabilește cine e publicul tău țintă. De la publicul tău pornește totul. Vârstă, sex (nu de câte ori pe zi), ocupație, venit, hobby-uri, localitate, obiceiuri, mod deplasare, studii, naționalitate, limbi străine cunoscute și ce altceva relevant crezi că îți trece prin cap. Dacă știi cui te adresezi atunci știi cum să faci video-ul ca să se plieze pentru ei și nu cu îți place ție.
  • Rezolvă o problemă

Video-ul tău musai să rezolve o problemă. De ce m-aș uita la ceva care nu îmi rezolvă problema? Spune-mi o poveste, dă-mi un exemplu și m-ai câștigat. Altfel ura și la gară (după cum ar zice Banciu).

  • 4 minutes to save the World

Așa zicea o melodie de-a lui Timbaland (da, înafară de a face papuci e și un bun solist, more or less). Ai la dispoziție 4 secunde să îmi captezi atenția. Și nu oricare 4 secunde, ci primele 4 secunde. Hai să fie 5 secunde ca să fim pe-un film cu Youtube, că atât te obligă și ei să te uiți până să le dai skip la reclamă. Cu maximă îngăduință se poate accepta și 8 secunde. Dar asta așa ca pretini. Folosește FOMO – Fear of Missing Opportunity. Oamenii sunt înnebuniți după oportunități. Trage un ochi la exemplele de mai jos

  1. https://www.youtube.com/watch?v=GBBuFuHAxoY&t=16s
  2. https://www.youtube.com/watch?v=MdMJG_BryzU
  3. https://www.youtube.com/watch?v=JzuJVM_r6-I
  • Pe ce canal e reclama, domle’?

Instagram, Facebook, Youtube, TikTok sau TV?

Fiecare dintre aceste medii are cerințe diferite. Spre exemplu la Facebook în timp ce omul dă scroll (de cele mai multe ori pe la birou/școală), îi apare reclama care are sonorul dat pe mut iar asta înseamnă că sunt șanse mari să treacă pe lângă ea dacă nu există o subtitrare. În schimb dacă este promovată preponderant pe Youtube, atunci poți să fii sigur că nu va fi data pe mut. Selectarea canalului e în funcție de unde e grupul țintă, unde își petrece mai mult timp.

  • Sfântul Script

Musai de folosit un script. E greu de transmis în câteva cuvinte cât de important este să folosești un script înainte de a te apuca de muncă. Indiferent dacă modifici ulterior. Începe pe hârtie. Orice e mai ușor să modifici pe hârtie decât produsul finit.

  1. Poți să începi prin a împărți o foaie A4 în pătrate. Acelea vor fi cadrele (6,8,10, ). Fiecare cadru va avea un anumit număr de secunde. Scrie în fiecare cadru ce se va întâmpla. Fiecare mișcare a camerei este un nou cadru. Pune atâtea cât e nevoie. Nu te zgârcii. Clarifică din prima de ce cineva ar trebui să se uite la acest video – iar asta să apară chiar din primul cadru;
  2. Decide câte personaje vor exista și ce va zice fiecare. Nu trebuie să fie prea multe, sau dacă sunt mai multe ideea de bază e ca să existe un personaj central iar acțiunea să se învârtă în jurul său.

Scrie în cadru textul fiecărui personaj, scrie tot exact așa cum îți dorești pentru ca ulterior să poți tăia. Cel mai important e să fii autentic;

  • Stabilește ce tip de CTA (call to action) vei avea. Cu ce tip de CTA vei atrage publicul;
  • Repet să fii autentic, natural,să vorbești direct consumatorului, așa ca unui prieten;
  • Găsește tonul potrivit – încearcă mental să vezi cum ar suna ceea ce ai zice;
  • Fă o schema ajutătoare
VIZUAL AUDIO
În acest cadru imaginea este direct pe personajul principal masculin. Acesta spune cu un ton normal Știu că nu ai timp să te uiți la încă o reclamă. Dar îți plac. La fel ca tipele ăstea ce cântă la tubă
Cadrul se mută pe 3 cântărețe de tuba care scot un sunet specific tubei ***Sunet specific tubei
  • Introdu umor de calitate. O dumă bună, mai pe românește. Fără clișee inutile precum: Un om avea un cal și calul n-avea nimic împotrivă
  • Testează;
  • Gata acum ai scriptul și începe distracția/paranghelia!

Lights (vezi să fie lumina bună)

Sound (sunetul trebuie să fie de calitate. Oamenii trec mai ușor peste calitatea proastă a imaginii însă peste sunet, nu. Ca și hack, atunci când filmezi găsește un mod de a ține telefonul (sau ceva device de înregistrat) foarte aproape de tine pentru a înregistra tot. Înregistrarea o vei sincroniza cu imaginea și astfel nu va trebui să urli cameră ca să se audă bine.

Camera (un telefon e super ok. Ar fi ultra util un stativ pe care să pui telefonul ca să fie stabile camera. Fă aceeași scenă din mai multe unghiuri – o să te ajute mult)

Action!

  • Instrumente.

Mare noroc, mare că trăiești în anii în care a apărut TikTok. E un super instrument de realizare a unor videouri doar pe telefon. Aplicația deține numeroase filtre (speed, slowmotion, music, contrast, image, timer, augmented reality etc) pe care le poți aplica pe diferite secțiuni din video. Și asta fără să ai 4 facultăți și 3 masterate și 2 doctorate.

Poți crea video-uri de câte 15 secunde pe care ulterior să le legi între ele ca să ajungi la un 1minut (care e super în regulă pentru o reclamă). Poți adăuga muzică din aplicație – variante există cu nemiluita.

De asemenea poți folosi aplicația doar să editezi un video gata creat.

Trage un ochi la linkul de mai jos:

https://www.techjunkie.com/edit-video-tik-tok/

Dacă cumva nu te-ai înscris la proiect, trage un ochi mai jos pe regulamentul de înscriere și dacă te potrivești nu mai sta pe gânduri și ieși din zona de confort.

Dacă nu ești în publicul țintă atunci recomandă proiectul cuiva care îți va fi veșnic îndatorat pentru recomandare.

Sănătate la iepuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *