Copilul, Adultul și Părintele sau Persecutorul, Salvatorul și Victima?

Chiar și ai noștrii părinți, oameni serioși și în toată firea cum ne place să credem, au numeroase momente când adoptă poziția de “Copil”. E posibil să nu vezi din prima acest lucru în tangențele pe care le ai de regulă cu ei, dar mai mult ca sigur atunci când de exemplu se întâmplă să fie luați la rost la serviciu, șansele sunt mari ca ei să adopte poziția de Copil iar șeful lor poziția de Părinte.

Cartea “Jocurile noastre de toate zilele” de Eric Berne, ilustrează exemplar numeroase situații în care jocurile sociale ale oamenilor îi aduc în aceste 3 poziții (părinte-adult-copil) și multiple alte roluri (salvator-persecutor-victimă).

În principiu cam orice joc social uman va avea aceste poziții și roluri. Doar gândește-te la o situație banală din viața ta. Dacă profesoara te întreabă lecția pe care trebuia să o știi în acea oră, cel mai probabil ea va avea ori poziția de Adult, ori cea de Părinte. Dacă primești o lebădă în catalog atunci e o poziție de Adult. Tu la rândul tău ai putea să ai o poziție de Adult sau de Copil – depinde cât de bine reacționezi la primirea acelei lebede (adică nota 2) în catalog.

În ceea ce privește rolul, profesoara dacă ți-a dat nota 2 atunci va fi Persecutorul și tu clar ai fi Victima. Profesoara ar fi putut alege și să fie Salvatorul (astfel ar fi avut și poziția de Părinte care ar fi cuprins și o morală pe măsură) iar astfel nu ai fi primit nota 2 și ai fi scăpat.

Așadar depinde ce rol ne alegem în funcție de interacțiune și context.

Eric Berne, autorul acestei cărți, ne spune că “Pozițiile sunt manifestate prin atitudinea mentală căreia îi dă naștere”. Așadar atitudinea pe care ne-o dezvoltăm ne va ajuta să jucăm cât mai bine aceste jocuri. Dacă stai să te gândești, toată viața pe care o ai ești învățat cum anume să joci aceste jocuri.

De mic ești învățat să saluți oamenii, cum să te comporți la masă, cum să te comporți la o înmormântare sau la alte multiple ritualuri. De exemplu dacă mergi la o petrecere atunci ar trebui să te comporți în funcție de un ritual – fie că e o petrecere de Crăciun sau una de Rave. Iar cel ce nu se pricepe la ritualuri atunci le va înlocui cu diverse procedure (hai că tea jut să aranjezi masa, hai că tea jut să servești mâncare, hai că mă duc să îmi iau o băutură, hai pa).

Sănătate la iepuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *