3 filme despre companii de Miliarde

Oare dacă ai putea să alegi ce să visezi, ce fel de vise ai avea?

Răspunsul e simplu: Ai visa cum să îți satisfaci absolut toate dorințele. Fie că sunt jocuri, diverse acțiuni cu moravuri ușoare sau alte lucruri despre care e mai bine să nu le numim.

Dar știi ce s-ar întâmpla după aceea? Ai vrea să visezi și niște lucruri care implică puțin risc. Ai începe să visezi și lucruri care nu te aștepți să se întâmple. Pentru început nu vei visa asta tot timpul dar încet, încet după ce te obișnuiești cu riscul din ce în ce mai mult, vei ajunge să visezi ceea ce nu știi că ar putea să ți se întâmple.

Adică exact ca viața ta. O viață plină doar de suprize.

Aici e farmecul vieții – că habar nu ai ce o să se întâmple indiferent câte planuri, socoteli, învârteli și rugăciuni ai face. Se aștepta cineva să apară COVID 19 înafară de oculta mondială? Nu prea.

Ceva de genul este și în aceste filme de mai jos. Nimeni nu se aștepta ca acele companii să ajungă așa departe.

The Founder

Un film exemplar. Aici se prezintă cum Ray Kroc a reușit să pună mâna (unii zic că a furat) pe compania fraților McDonald. În film Ray avea o vorbă sublimă pe care o repeta până îți intra în minte.

“Persistenţă. Nimic din lume nu poate lua locul persistenței. Talentul nu. Nimic nu este mai comun în această lume decât oamenii care nu au succes dar în schimb au talent. Geniul nu o va face. Geniul nerecompensat este practic un clișeu. Educația nu. Lumea este plină de proști educați. Persistența și determinarea sunt cele mai puternice. Arată că nu trebuie să fii învins de nimic. Că poți avea liniște sufletească, sănătate îmbunătățită și un flux de energie care nu încetează. Dacă încercați în fiecare zi să realizați aceste lucruri, rezultatele vă vor fi evidente. Deși poate suna ca o noțiune magică, tu ești singurul care își poate crea propriul viitor. Cea mai mare descoperire a generației mele este că ființele umane își pot modifica viața modificându-și atitudinea mentală. Sau așa cum a declarat Ralph Waldo Emerson, „Un om este ceea ce gândește toată ziua”.

E un film exemplar despre cum cei care sunt persistenți și determinați să ajungă undeva, mai mult ca sigur vor ajunge. Acest tip de oameni văd oportunitatea acolo unde alții nici nu se sinchisesc să tragă un ochi.

The Social Network

Toți au un vis ascuns de a crea următorul Facebook. Puțini știu cum a ajuns platforma să fie atât de populară. Dar și mai puțini știu că practic (teoretic) totul a început de la o femeie – conform filmului. Practic în film se poate observa foarte clar acea validare a unei idei pe care orice angel investor o caută. Facebook nu a intrat în piața rece așa dintr-o dată. A testat ideea la Harvard și a validat-o atât cu studenții de la Harvard cât și cu cei de la celelalte universități de top.

Drumul nu a fost nicidecum unul ușor. Intrigile sunt foarte interesante iar rolul lui Mark e jucat excepțional de către Eisenberg.  

Moneyball

Inițial când am văzut trailer-ul acestui film nu prea m-a captivat. Pe de o parte nu mi s-a părut atât de interesant iar pe de altă parte dacă în România nu este baseball, ce aș putea eu să învăț din acest film?

Big mistake. Filmul este despre managerul unei echipe de baseball care încearcă să realizeze o super echipă de baseball cu ajutorul unor date statistice. Omul e sătul de tacticile convenționale prin care se aleg jucătorii – aspect plăcut, număr de homerun-uri, viteză, etc. Într-adevăr că pare contraintuitiv cum acționează el. Cei care sunt foarte bine cotați după elementele enumerate mai sus sunt și cei mai scumpi.

Dar această echipă nu avea bani de vedete. Dar în schimb avea puterea staticilor care le arătau ce potențiale calități insuficient exploatate aveau unii jucători care nu sunt vedete și care erau mai ieftini.

Filmul redă foarte bine ideea cum unele lucruri nu trebuie să le realizezi așa cum face toată lumea. Dacă faci lucrurile cum face toată lumea, nu vei avea șansa de a inova și poate că nu e cel mai bun mod în care se pot face lucrurile – doar că nimeni știe deoarece tuturor le-a fost prea frică.

Reține că frica de pierde este mai mare decât dorința de a câștiga.

Sănătate la iepuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *