Top 3 skill-uri dobândite în primul an de facultate ca să poți avea un job

Dai bacul, termini liceul, rudele și familia te felicită, prietenii care au picat te invidiază, iar tu nu mai trebuie să te stresezi cu d-ale învățatului. Mai trebuie doar un hop să treci cu înscrierea la facultate și gata, ești împlinit.

Dar oare la ce facultate? Nu ai neapărat vreun talent anume și nici nu știi neapărat ce ți-ar plăcea, însă totuși nu ai vrea să rămâi doar la nivelul unui absolvent de liceu. Ai vrea să ridici ștacheta. Ce știi clar e că odată ce faci acea facultate, vrei să fii bine plătit. Chiar să te caute lumea și să arunce cu banii în tine pentru serviciile tale.

Spre al tău noroc, chiar după primul an de facultate, poți să deprinzi niște skills-uri care să te ajute să faci bani.

Skill no. 1

“inspirația trebuie să te găsească muncind

Graphic Design-ul este unul dintre cele mai apreciate skill-uri de către companii. Gândește-te că orice companie, oricât de mică ar fi, va avea nevoie de un logo, de niște materiale de promovare, de un catalog, de orice implică o imagine vizuală. Toți vor avea nevoie de serviciile tale, iar cea mai mare problemă cu care te vei confrunta va fi să te gândești câți bani să le ceri. În funcție de inspirație, este posibil să termini o sarcină de design în 5 minute și să primești 100 de EURO, sau să lucrezi 10 ore pentru aceeași sumă de bani. Ține minte că inspirația trebuie să te găsească muncind. Ea nu vine în pauza de țigară.

La Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, în primul an de facultate ai în programă un curs de Photoshop. Un program complex, însă destul de ușor de utilizat odată ce înveți bazele. Nu este chirurgie pe creier să înveți acest program și fără să mergi la facultate, însă este diferit odată ce ți se oferă un cadru în care poți să înveți atât cu ajutorul profesoarei, cât și cu ajutorul colegilor. După un an de zile în care lucrezi câteva ore pe săptămână, vei putea să îți oferi serviciile atât la nivel local, cât și la nivel internațional.

Cu ajutorul minunii tehnologice pe care o numim internet, poți găsi câteva platforme speciale doar pentru freelancerii care își oferă serviciile de graphic design, contra-cost desigur.

Fiverrr, freelancer.com, upwork și behance sunt doar câteva platforme de pe care ai putea să câștigi niște sume frumușele dacă reușești să oferi valoare prin ceea ce faci.

În cazul în care ești un foarte bun desenator pe hârtie, tot la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, însă doar în anul 2, vei avea posibilitatea de a învăța Adobe Illustrator. Un program magnific în care poți crea orice. Practic dacă tu desenezi exemplar pe hârtie iar ulterior reușești să le transpui în formă digitală, vei ajunge să fii cu adevărat o resursă pentru companii.

Pe de altă parte dacă îți place să repari ceea ce au desenat alții, pentru cei care sunt atrași, sau care cred că ar putea fi atrași de restaurarea artei, Facultatea de Teologie Ortodoxă, are un curs de Artă Sacră, unde migăleala își spune cuvântul. Conservarea și restaurarea bunurilor culturale reprezintă o piață uriașă în România, și duce lipsă de specialiști. Calitatea de a fi răbdător trebuie să fie by default.

Skill no. 2

A știi o limbă străină este întotdeauna un skill apreciat. Engleza nu se pune, ea este by default. Foarte multă lume știe engeleză iar valoarea ei nu mai este atât de mare pe piața muncii, precum germana, finlandeza, norvegiana sau japoneza.

La Facultatea de Litere din cadrul UBB în Cluj, există specializări în toate limbile enunțate mai sus. E greu, da, însă beneficiile sunt net superioare față de efortul investit. Chiar și după primul an de facultate, dacă stăpânești una dintre aceste limbi străine, ai fi vânat de multinaționalele care duc lipsă de vorbitori exemplari în departamente de Customer Support. Și dacă sunt puțini oamenii care cunosc astfel de limbi, atunci înseamnă că și remunerația este una pe măsura rarității. Adică mare. Chiar ai putea să câștigi într-o lună cât părinții tăi la un loc.

O altă alternativă ar fi cea de traducător. Aici stăpânirea limbii trebuie să fie exemplară, mai ales dacă traducerea trebuie efectuată pe un domeniu de specialitate precum medicina sau domeniul juridic.

Predarea limbii respective poate fi o altă formă bună de remunerație. La început până ajungi să stăpânești exemplar limba, banii pot să fie doar simbolici, ca să îți justifice timpul. Un mare plus e că vei putea învăța cum să predai pentru ca cealaltă parte să înțeleagă. Ține minte că atunci când omul nu înțelege ceva, nu e el este tăntălău, ci abordarea e defectuoasă.

Skill no. 3

IT-ul. Mult apreciatul IT. Legenda spune că cine intră în IT, nu mai are treabă cu banii. Până la proba contrarie. Este într-adevăr o piață mare unde există cerere însă la sumele mari de bani, se cere și performanță pe măsură.

Dar totuși, după un prim an de facultate, înveți niște lucruri, însă poate nu chiar atât de multe încât chiar să fii băgat în seamă de corporații. O variantă bună de job în IT după acest prim an ar fi ca  tester. Un job în care practic trebuie să dai de pământ cu aplicațiile/jocurile create de colegii programatori cu experiență.

Printre avantajele muncii în IT, flexibilitatea programului ar fi una dintre cele mai mari avantaje. Astfel, îți vei putea stabili programul de muncă în funcție orele de la facultate. Așa vei învăța și vei fi și plătit pentru asta. Cel puțin ideal pentru un student.

Pe lângă acestea de mai sus, mai există și alte variante de joburi dinc are poți câștiga bine. Problema este că nu înveți. Oricine poate fi șofer pe Uber sau la Food Panda dar nu oricine poate fi graphic designer, profesor sau IT problem solver.

Sănătate la iepuri!